Venttiilikaran vaihto

Käsihallintaventtiilin karamallin vaihtaminen ja jousipään vaihto asentolukkoon.

Näytetäänpä kuvien kera, kuinka P40-käsihallintaventtiilin tavanomaiset muokkaukset sujuvat. Tähän venttiiliin on saatavilla kolme erilaista karaa

  • Tavanomainen 2-toimiseen käyttöön tarkoitettu kara, kuvassa keskellä
  • 1-toimisen käyttön kara (loppu varastosta)
  • moottorikäyttöön tarkoitettu kara.

Kuvassa alinna olevasta 1-toimisesta karasta puuttuu virtauksen ohjaamiseen tarkoitettu ohennus jousipään puolelta, eli tarpeettomaan jousipään puoleiseen virtausaukkoon kierretään 3/8" UK-tulppa.

Ylinnä olevan moottorikaran puolestaan tunnistaa ylimääräisistä ohennuksista, joilla saadaan moottorille usein tarpeellinen pehmeä pysäytys avaamalla keskiasennossa yhteys kaikkien virtauskanavien välille. Jos moottoria ohjataan tavallisella 2-toimisella karalla, voisi suuren liike-energian pysäyttäminen äkillisesti aiheuttaa ikäviä vaurioita.

Artikkelin kirjoittajalla on tästä ihan omakohtaista kokemusta: entisessä elämässä rakensin oheisen sirkkelin hydrauliikan ja tuli siinä kokeiltua pöydän ajossa myös kaksitoimikaraa. Pöydän liikkeet olivat toki täsmälliset ja räväkät, mutta pöydän pysähtyessä liukas pelkka yleensä jatkoi vielä matkaa pari metriä - varsinkin pakkasella. Tässä videoleikkeessä on käytössä moottorikara.

Nyt hommiin, ja vaihdetaan kaksikaraisen P40-käsiventtiilin paineenrajoitusventtiilin puoleiselle karalle asennoitin, jolla kara lukkiutuu molempiin asentoihin.
Valikoimissa on myös vaihtoehto, jossa toinen asento lukkiutuu ja toisessa on jousipalautus. Tätä ohjetta seuraamalla voisi myös vaihtaa karan toisen tyyppiseksi.

Avataan 6 mm kuusiokoloavaimella alumiininen jousikuppi ja käyttövivun puoleinen vipukuppi.

Jos tarkoitus on vaihtaa vain jousipää asennoittimeen, on silti parasta irrottaa kara pois porauksestaan, koska jousipään ruuvia irrotettaessa saattaa kova vääntö vaurioittaa vipukuppia.

Kara irtoaa käsivoimin vetämällä. Vivun puolelta irtoaa viimeistään tässä vaiheessa etualalla näkyvä karan tiivityksen o-renkaan tukilevy ja itse o-rengas.
Vastaavat osat jousen puolella saavat jäädä paikalleen karaan, jos sama kara palautetaan takaisin paikalleen.

Sitten kara kiinni viilapenkkiin vipupäästä (ei koskaan hiotusta pinnasta!)
Tässä vaiheessa tarvitaan yleensä isoa ruuvitalttaa tai iskutalttaa, sillä tiheäkierteinen jousen kiinnitysruuvi on yleensä tiukassa.

Lukkopäätä (asennoitinta) kiinnitettäessä on ensin muistettava laittaa pakkauksessa mukana toimitettu pieni korotusrengas lukkopään ja tiivisteen tukilevyn väliin.

Aina kun hydraulikomponentteja kasataan, öljyä käytetään reilusti suojaamaan hiottuja pintoja naarmuuntumiselta - niin tässäkin, vaikka reipas öljyn käyttö lisääkin pudistustyötä jos komponentit maalataan vasta kasaamisen jälkeen.

Kara uitetaan paikalleen, O-rengas ja tukilevy paikalleen toiseen päähän. Kupit kiinni karan molempiin päihin ruuveilla ja vivut kiinni. Valmista tuli!

Kuvassa vipu on työasennossa, venttiili ohjaa virtauksen lukkopään puoleiseen virtausaukkoon.

Hydrauliikkapumppu.fi 2010 – 2022